ah.nl

Stil op de Zaanse Schans

Ons bekendste winkeltje

Het is stil op de Zaanse Schans. Ons bekendste winkeltje “filiaal 1887” (oprichtingsjaar) is al een aantal weken gesloten. Het is een vreemd gezicht de rust op de Zaanse Schans. Normaal kun je over de hoofden lopen op de Zaanse Schans, terwijl het prachtig weer is.

Met Pasen wordt traditioneel het toeristenseizoen afgetrapt met daarin grote drukte. Dit terwijl de afgelopen jaren het ene na het andere bezoekersrecord werd verbroken. Door de coronamaatregelen is door de gemeente besloten om de Zaanse Schans af te sluiten voor bezoekers. Ook zijn alle musea in Nederland gesloten en wij zijn natuurlijk ook een museum. In januari merkten wij al dat het veel rustiger was met Aziatische bezoekers, deze bleven toen al massaal weg. Sinds 11 maart zijn we helemaal gesloten.

Ambachten
De Zaanse Schans is een woon- / werkgebied waarin de 18e en 19e eeuw herleven. Diverse ambachten uit de Zaanstreek zijn in originele gebouwen herplaatst naar dit gebied. Zo vind je er een kaasmaker, molens, bakkerij, tinnengieterij en natuurlijk Albert Heijn. De Zaanse Schans bestaat al sinds 1967, maar is sinds de laatste jaren in bezoekersaantallen explosief gestegen. Zo bezochten afgelopen jaar bijna 2,5 miljoen bezoekers de Zaanse Schans en 214.000 bezoekers onze museumwinkel. Wist je dat 10% van de bezoekers maar uit eigen land komt?

Museumwinkel
In onze museumwinkel worden diverse objecten tentoongesteld uit onze rijke historie. Bijvoorbeeld de toonbank waar Albert Heijn zelf nog achter heeft staan werken. In de winkel vind je verder de originele inrichting van ons eerste winkeltje in Oostzaan, zoals de eerste kassa, voorraadpotten en nog veel meer. Op de website van albertheijnerfgoed.nl kun je meer bekijken over de inrichting van het winkeltje. Zodra we weer open gaan ben je van harte welkom.