ah.nl

Over Stichting AH Erfgoed

 

 

AH_logo_erfgoed_PMS_299.jpg

Stichting Albert Heijn ErfgoedStichting Albert Heijn Erfgoed staat voor het behoud van het rijke verleden van Albert Heijn en probeert dit op verschillende manieren toegankelijk te maken en levendig te houden.

 

Waarom stichting Albert Heijn Erfgoed?

Bij Stichting Albert Heijn Erfgoed houden wij ons bezig met het verzamelen van objecten, documenten, verhalen, beeld en geluid die kenmerkend zijn voor ons als winkelbedrijf. Wij behouden deze erfgoedstukken voor onze huidige en toekomstige generaties. Vaak zijn bronnen uit het verleden een inspiratie voor de toekomst. Er wordt dan ook regelmatig een beroep op ons gedaan vanuit de Albert Heijn organisatie voor het ontwikkelen van nieuwe materialen.

 

Hoe maken wij dit zichtbaar?

Wij zijn best trots op ons verleden en vinden het dan ook belangrijk om onze rijke historie zichtbaar te maken. Zo hebben wij een museumwinkel op de Zaanse Schans en een archief museum. Ook hebben wij op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize een speciaal Albert Heijn café waar we met oude beelden, materialen en objecten de geschiedenis van Albert Heijn laten leven.

 

Archief museum

Het archief museum bevindt zich in de koffiebranderij van Albert Heijn in Zaandam. Het archief museum toont bijzondere objecten zoals 75 jaar Allerhandes, spaarakties en winkelmateriaal en is opengesteld voor iedereen die geïnteresseerd is  in de historie van Albert Heijn. Een groep vrijwilligers (oud medewerkers) zorgt voor de registratie en onderhoud van de collectie. Ook verzorgen zij rondleidingen. Groepen groter dan 8 personen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vrijwilligers

In zowel ons archiefmuseum als in onze museumwinkel werken wij met een groep vrijwilligers (oud medewerkers). Van half september tot half mei mei zijn zij twee dagen per week bezig met het documenteren, registreren en digitaliseren van het erfgoed in ons depot. Ook geven zij rondleidingen aan bezoekers in de winkel op de zaanse Schans of in het depot. Wil je vrijwilligers worden? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Digitaal 
Een groot deel van ons archief is digitaal te bekijken op deze website. Ook vind je ons op social media. Bekijk hier onze Facebook pagina, Pinterest en Instagram.

Vereniging bedrijf en Historie
Albert Heijn is ook aangesloten bij de Vereniging Bedrijf en Historie. Het doel van de vereniging is het bijeenbrengen van bedrijven, ondernemingen en instellingen die in het bezit zijn van een bedrijfshistorische collectie, teneinde deze collecties voor het nageslacht te behouden. Bekijk hier de website van Vereniging Bedrijf & Historie