ah.nl

Jaaroverzicht Albert Heijn Erfgoed 2018

 

Nieuwsflits: jaaroverzicht 2018

In dit jaaroverzicht nemen wij je graag mee naar de wereld van ons Albert Heijn Erfgoed. Ons erfgoed wordt regelmatig gebruikt in onze huidige bedrijfsvoering. Zo dient het vaak als inspiratiebron, of om terug te blikken op onze 131 jaar oude geschiedenis. Zonder verleden geen heden. Hier een terugblik op het afgelopen jaar.

Sinterklaas op de Schans

Dat Sinterklaas een bezoek heeft gebracht aan de Zaanse Schans, kan je niet zijn ontgaan. Ons huisje op de Schans werd bekleed met snoepgoed en was een echte eye catcher. Als snel werd dit opgepikt door kranten, het Sinterklaasjournaal, NOS Journaal en natuurlijk door Sinterklaas zelf. Wie zoet is krijgt lekkers :-)

Social media

Afgelopen jaar hebben wij wekelijks twee posts op onze Facebook-pagina geplaatst. Ons digitaal archief wordt steeds meer verrijkt en daardoor steeds toegankelijker voor kanalen zoals Facebook en Instagram. Eind 2018 hebben wij ruim 3000 volgers op Facebook. Vooral foto's van winkelgevels doen het goed. Heb jij ons al geliked? Check hier onze Facebook site

Speculaasplank

Tijdens de Sinterklaasviering op het HK bakten kinderen met de speculaasplank die je hiernaast ziet. De plank werd bij Albert Heijn gebruikt in het begin van de vorige eeuw. Door het deeg op de plank te leggen, aan te kneden en vervolgens uit te snijden, ontstaat er een afbeelding die is uitgesneden in de plank. Dit noemen wij een speculaaspop. Koekplanken werden gesneden door de koekenbakkers en rondtrekkende modelmakers. Zij trokken langs de dorpen en steden om de laatste trends in koekplanken te laten snijden voor de bakkers. In de koekplank van Albert Heijn staan Koning William en Koningin Mary van Engeland afgebeeld. In die tijd had je nog geen bekende sterren, maar wel hadden mensen idolen. Zij waren in die tijd een idool. In het vroegere Egypte werden er al koekplanken gebruikt om offerbroden te maken en later koeken. Het eten van die broden en koeken had naar zeggen een heilzame werking.

Kalligrafie Universiteit

Mathieu Lommen, conservator bij de Bijzondere Collecties van de UvA, doet onderzoek naar belettering. Tot ver in de twintigste eeuw waren letters in de openbare ruimte en in winkels meestal geschilderd, van gevelreclames tot prijskaartjes. Winkelpersoneel werd met cursussen opgeleid om enigszins uniform de aanbiedingskaartjes te schrijven. In ons archief vond hij vele prachtige voorbeelden van reclameletters, materiaal dat nu vrij zeldzaam is.

Zaanse Schans

Op de Zaanse Schans zijn in 2018 alle records gebroken. In onze museumwinkel werden 188.000 bezoekers verwelkomd. Van buitenlandse toeristen tot (oud)medewerkers en andere geïnteresseerden. De Zaanse Schans zelf had 2.2 miljoen bezoekers.

 

 

 

Albert Heijn 70 jaar geleden naar de beurs

In 1948 gaat Albert Heijn als een van de eerste retailers in Europa naar de Amsterdamse Beurs. Het liep storm op de inschrijving en het aandeel was al snel overtekend. In totaal werd er 4 miljoen gulden opgehaald. In ruil daarvoor moest de familie wel een stukje zeggenschap uit handen geven. Het bedrijf bestaat op dat moment niet alleen uit Albert Heijn, maar ook uit de verschillende ondernemingen zoals Sterovita Melkproducten, restaurantonderneming Formosa en Vami ijsfabrieken. Lees hier meer.

Dag tegen eenzaamheid

De eerste week van oktober stond in het teken van de Week tegen Eenzaamheid. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Daarom organiseren we buurtlunches in onze winkels en andere activiteiten om mensen met elkaar in contact te brengen. AH nodigde 126 ouderen uit die we in het Zaantheater vertelden over het erfgoed van Albert Heijn. De groep vertrok daarna met een boot richting Zaanse Schans.

 

 

30 jaar pinnen

30 jaar geleden vond bij Albert Heijn de eerste pintransactie plaats in Nederland. De toenmalige Minister Ruding van Financiën mocht persoonlijk bij Ab Heijn afrekenen. Grappig is de specialist aan het woord, die waarschuwt voor de gevaren van elektronisch betalen. Bekijk het filmpje.

Monique Heijn

Op 23 mei ontvingen wij een wel heel bijzondere gast op het hoofdkantoor: Monique Heijn-Everwijn Lange, weduwe van Albert Heijn (1927-2011): een van de grondleggers van ons bedrijf en kleinzoon van naamgenoot Albert Heijn (1865-1945). Tijdens de lunch werd teruggekeken op de rijke historie van Albert Heijn door het bekijken van de archiefstukken in "onze Albert Heijn" (café), waar een grote fotowand te zien is, waarop je een terugblik in de tijd vindt.

 

Restauratie advertenties

In een aantal oude boeken kwamen wij prachtige advertenties tegen uit de jaren 40 en 50. Deze advertenties waren met lijm ingeplakt in plakboeken. Niet heel bevorderlijk voor de kwaliteit van de advertenties en ook niet in te scannen. In het restauratieatelier van Floor Meijboom zijn de advertenties los geweekt en weer mooi gladgestreken, zodat we ze zelf in het archief kunnen inscannen en op onze website kunnen plaatsen. In het filmpje legt Floor uit hoe het in zijn werk gaat. De meeste advertenties vind je nu al terug op onze website.

Bekijk hier het filmpje

Dick Boer neemt afscheid

Een echte kruidenier die na 20 jaar als CEO afscheid neemt van Ahold Delhaize. Als dank krijgt hij vanuit Stichting Albert Heijn Erfgoed het overname balansboekje van Albert Heijn uit 1887 (kopie). Als zoon van een kruidenier kent Dick de kleinste details uit het vak. Dick begon als CEO in Tsjechië en later als CEO bij Albert Heijn en Ahold. Dick Boer bedankt!

 

 

AH Erfgoed bij Andere Tijden

De dames van de NTR/Andere Tijden gaan los in ons archief. Zij zijn hier de voorbereidingen aan het treffen voor een nieuwe serie over de jaren 50, waarin Albert Heijn een rol gaat spelen. Binnenkort starten de opnames in ons archief. Zodra het wordt uitgezonden, melden wij ons weer.

 

Vorige Flitsen

Inspiratie design Delicata

Albert Heijn Erfgoed was een inspiratiebron voor de rebranding van Delicata. De designers wisten een mooi design te ontwerpen aan de hand van oude designs uit ons archief. Met onze volgers hebben we dit gevierd met een prijsvraag op Facebook. De 5 gelukkige prijswinaars kregen een Delicata chocolade pakket.

 

 

Facebook

Afgelopen jaar hebben wij veel posts gedaan op onze Facebook pagina. Ons digitaal archief wordt steeds verrijkt en daardoor steeds toegankelijker voor social media zoals Facebook. In 2017 stegen wij van 2000 naar 3000 volgers op Facebook. Vooral foto's van winkel gevels doen het goed. Ook zijn wij nu te vinden op Instagram. Heb jij ons al geliked?

albertheijnerfgoed.nl

Onze website is nu een jaar oud. Op de website vind je weblogs, webexposities en meer dan 17.000 beelden. Ook kun je alle Allerhandes terugvinden vanaf 1954 en personeelsbladen. Via de geïntegreerde zoekfunctie worden ook 60 miljoen krantenpagina's meegenomen.

 

Hollandse Helden

In de tentoonstelling Onder Hollandse helden gingen 25 journalistieke portretten van Frénk van der Linden (Waaronder Albert Heijn) in de Fundatie Zwolle een dialoog aan met beeldende kunstportretten (schilderijen, tekeningen, foto’s). SAHE heeft aan deze tentoonstelling meegewerkt.

Museumwinkel

Op de Zaanse Schans zijn in 2017 alle records gebroken. In onze museumwinkel werden 188.000 bezoekers verwelkomd. Van buitenlandse toeristen tot (oud)medewerkers en andere geïnteresseerden. Ook De Zaanse Schans zelf had 2.2 miljoen bezoekers.

 

 

Allerhande

Wist je dat wij alle Allerhandes digitaal beschikbaar hebben van 1954 t/m 2013? Ook tijdens de lancering van de Kerst Allerhande werd er gebruikt gemaakt van ons archief, door oude Kerst covers van Allerhandes te laten zien tijdens de perslancering van de kerst Allerhande. Alle Allerhandes vind je hier.

Albert Heijn quiz

In 2017 vierde AH haar 130 jarig jubileum. Inmiddels 131 jaar. Wat weet jij van de geschiedenis van ons bedrijf? Test hier je kennis in deze leuke quiz AH.

 

 

Bedrijf en Historie

Afgelopen jaar zijn wij als stichting Albert Heijn Erfgoed lid geworden van de Vereniging Bedrijf en Historie (VBH). Het doel van de vereniging is het bijeenbrengen van bedrijven, ondernemingen en instellingen die in het bezit zijn van een bedrijfshistorische collectie en deze voor het nageslacht te behouden.

Jubileumwinkels

Voor jubilerende winkels bieden wij een geheugensteun aan. In de geheugensteun zit een mail met daarin een inleidende tekst voor op Facebook en oude foto's van de winkel. Op deze manier kunnen wij ons lokaal onderscheiden en helpen wij de winkels met het ondersteunen van hun jubileum.

 

Vrijwilligers

Zowel de Zaanse Schans als het archief worden voor een groot deel gerund door vrijwilligers. Op de foto zie je de vrijwilligers van het archief welke wij afgelopen maand bedankten met een tour door zonnig Amsterdam, een taartje bij Krasnapolsky en vervolgens biertjes proeven bij Brouwerij De Prael.

 

 

Archief Delhaize

Albert Heijn bestaat al lang maar ons zusterbedrijf Delhaize is zelfs 20 jaar ouder. Ook Delhaize beschikt over een mooi archief. Dit archief bevind zich in hartje Brussel bij het hoofdkantoor van Delhaize. Mooi detail is dat het kantoor al vanaf 1883 op dezelfde plek zit en vroeger de winkels per trein werden beleverd.