ah.nl

25 jaar geleden stond het water ons tot aan de lippen

25 jaar geleden stond het water ons tot aan de lippen 

 

De evacuatie van het Rivierenland, 25 jaar geleden, is een van de grootste evacuaties uit de Nederlandse geschiedenis. Het zorgde ervoor dat 250.000 mensen hun huis moesten verlaten en veel winkels de deuren sloten. Ook Albert Heijn heeft al haar filialen leeggehaald. 

 

Door een zware regenval ontstond een gevaarlijk hoge waterstand van de Rijn, Maas en de Waal. Op 30 januari 1995 vliegen ’s ochtends vroeg straaljagers over de dijken voor de laatste controleHieruit blijkt dat de dijken op springen staan, waarop de burgemeesters diezelfde ochtend het besluit nemen om te gaan evacueren. Mocht het gaan overstromen zouden veel plaatsen in Gelderland tot ongeveer vijf meter onder water komen te staan. Voorkomen is beter. 

 

Ook de winkels en het distributiecentrum van Albert Heijn ontkwamen niet aan een ontruiming. Op 30 januari werd in het AH-hoofdkantoor een crisisteam geïnstalleerd. In totaal zijn zes AH-winkels geëvacueerd en sloten ook vier Etos-filialendrie Gall & Gall-winkels en Jamin en De Tuinen, die toen nog tot Ahold behoorde, de poorten voor de dreiging van het wassende water. ‘Een vreemde ervaring’ vindt Mels Koster, sitemanager van het DC. ‘Dat je in deze kwestie hoopt dat alle energie bij voorbaat voor niets is geweest.’ 

 

Echter waren er ook winkeliers die het minder rigoureus aanpakten. Deze gokkers kregen gelijk, want in het hectische weekend van 4 en 5 februari week het gevaar. Op zondag 5 februari openden de AH-filialen de deuren weer. Er werd met man en macht gewerkt aan de terugkeer van de boodschappen in de winkels. De gestripte winkels werden in een mum van tijd weer aangekleed. Per bus aangevoerde technici installeerde de kassablokken en de koelinstallaties. Hulptroepen van filialen uit de omgeving vulden de winkels. Verslaggever Gerard Arninkhof van het televisiejournaal filmde in Tiel. ‘Kant-en-klaar maaltijden en pizza’s zijn veruit de meest verkochte producten’, melde hij. In de zes heropende winkels werden gratis pakken Perla uitgedeeld. 

 Voorbeeld van afbeelding