ah.nl

Verpozen bij Formasa in the roaring twenties

Restaurant – lunchroom Formosa was lang een begrip in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. 

Formosa stond bekend om de goede bediening, chique inrichting en nette klantenkring. 

 

 

 

Geschiedenis 

De geschiedenis van lunchroom en restaurant Formosa begint bij kruidenierszoon Albert Heijn. Toen Heijn in 1923 door de Kalverstraat liep en ontdekte dat het pand van restaurant Maison Ledeboer ter overname werd aangeboden, kwam hij op het idee om hier een kruidenierszaak te beginnen naar voorbeeld van het nette Britse Fortnum & Mason. Tijdens de onderhandelingen over de overname kwam hij op het idee van een lunchroom. Ook deze zou naar Brits voorbeeld worden gemaakt, naar een suggestie van Alberts zoon Gerrit Heijn. Hij was tijdens zijn stageperiode in Londen bekend geraakt met lunchroom Lyons. 

Gerrit Heijn werd directeur en wist het nieuwe restaurant in drie maanden tijd op te zetten. Hij liet het pand verbouwen en in art-decostijl inrichten tot restaurant-lunchroom Formosa. Formosa zat in het witte pand aan het Spui 15-17, op de hoek van de Voetboogstraat en met een extra ingang aan de Kalverstraat 156 

 


 

 

Menukaart 

In een tijd waarin shoppenals vrijetijdsbesteding opkwam en de Kalverstraat veranderde in een moderne winkelstraat, groeide Formosa uit tot een eetgelegenheid voor welgestelde dames. De dames konden hier de hele dag terecht om met een kopje koffie of thee en een taartje te verpozen van het kijken en passen. De menukaart bestond in de jaren dertig ook uit koude specialiteiten, zoals vlees- en vissalades en soepen en hoofdgerechten. Speciale aanbiedingen, bijvoorbeeld tijdens de ‘vischweek’, de ‘croquettenweek’ of de gebakweken, voegden nog meer keuze toe aan het menu. 

 

 

 

 


Vervolgens startte 
Albert Heijn in 1931 Formosa Den Haag (Buitenhof 22) en in 1951 Formosa Utrecht (Oude Gracht 101-103).  

 

In 1961 werden dit Albert's Corners. De volledige merknaam was toen Albert's Corner, later werd dit afgekort tot AC. In de jaren zeventig kwamen de eerste wegrestaurants onder de naam Albert's Corner. Nu omgebouwd tot La Place restaurants.