ah.nl

116 jaar Albert Heijn in Breda

116 jaar Albert Heijn in Breda 

 

De komst van de eerste Albert Heijn in Breda 

In januari 1905 opende we ons eerste filiaal in Breda aan de Lange Brugstraat. Een ervaren medewerker, Piet Mobach, kreeg de leiding toegewezen. Voor de opening was zoveel belangstelling, dat wachtende mensen in de rij nog net niet de ruiten uit de voordeur duwde. Vanaf het begin werd er veel reclame gemaakt voor het filiaal in de plaatselijke kranten. De zaken liepen goed en in 1909 schoof de winkel door van straatnummer 1 naar een ruimere zaak op nummer 28. Het aantal artikelen groeide in de winkel van 120 naar 300 stuks, wat in die tijd als groot werd gezien. Rond 1917 was het weer tijd voor uitbreiding. De winkel verplaatste naar een groter pand op Lange Brugstraat 37. Deze winkel had tegen deze tijd al meer dan duizend artikelen in de schappen staan. Doordat Albert Heijn een lange tijd ingeburgerd is in het centrum van Breda, lijkt het ons leuk om eens meer te vertellen over de geschiedenis van Albert Heijn in Breda.  

In 1921 deed het filiaal aan de Lange Brugstraat mee aan een landelijke reclameactie voor koffie. De winkel deelde gratis kopjes koffie uit aan het winkelend publiek. Dit was het begin voor ons om in koffie te gaan investeren. In de jaren dertig kom het merk ‘Boffie’ op de markt. Boffie stond bekend als een klein mannetje dat een groot plateau aan dampende koffiemokken draagt. Het personage verscheen in kinderboeken, op koffiebussen en in prijsvragen. Koffie was een eerst nog minder populaire drank in Nederland, maar mede door de inzet van proeverijen in onze winkels en de toegankelijke prijs gingen de Nederlanders meer koffiedrinken. 

 

Net als andere kruideniers hadden ook wij in deze tijd loopjongens in dienst. De echte rijke dames hadden dienstmeisjes die de boodschappen deden. Voor de middenklasse was bezorging aan huis een alternatief. Je zag al een aantal kenmerken van de grootgrutter uit Zaandam hier opduiken. Deze kenmerken zie je vandaag de dag nog terug, denk aan een breed assortiment, aandacht voor wat luxere producten, een sterk reclamebeleid en servicegerichtheid naar de klanten.  

 

 

 

 

De komst van zelfbediening in Breda 
Een grote verandering diende zich aan rond 1950 als we het concept van zelfbediening gaan introduceren. Klanten konden nu zelf eigenhandig producten van de planken pakken. Voorheen kochten klanten veel op de pof en betaalde einde van de maand hun huishoudboekje. Door de introductie van de zelfbediening mochten ze bij de caissière direct afrekenen. Onze winkels werden voorzien van verpakte producten in consumenteneenheden. Daarvoor werd alles in de winkel afgewogen en verpakt op verzoek in bediening. Klanten mochten de producten zelf in handen hebben, voelen en ruiken.  

Fabrikanten moesten de producten aan gaan leveren in consumenten eenheden die direct in het schap konden geplaatst. Maggi was een van de eerste leveranciers die deze verpakkingen aan ging leveren en kreeg hierdoor een prominente plek in het rek. Maggi ging onder andere de bekende navulflesjes en blokjes leveren die wij nu nog kennen. De rest van de fabrikanten voelde na lange tijd ook de druk om in consumenteneenheden te gaan verpakken omdat klanten daarom vroegen. Door de introductie van zelfbediening kreeg de consument veel meer invloed. Hiervoor was de klant afhankelijk van wat er voorradig was in een winkel.  

Op 22 juli 1954 ging het filiaal aan de Brugstraat weer open na een verbouwing van zes weken tot zelfbedieningswinkel en was voor de begrippen van die tijd een hypermoderne winkel. Bij de opening werden honderden kopjes Boffie-koffie uitgereikt aan het winkelend publiek. De eerste zelfbedieningswinkel was geopend in Breda.  

 

 

De eerste supermarkt van Brabant op het Brabantplein 
Het bleef niet alleen bij de zelfbedieningszaken. In 1955 opende wij onze eerste ‘supermarkt’ in Nederland. Het verschil tussen zelfbedieningszaken en de eerste supermarkt is dat er ook vers verpakte groente, fruit en vlees werd verkocht. Na de oorlog begon in 1958 de wederopbouw van het Brabantplein. Vrij snel na aanvang van het project zat de aannemer met de handen in het haar. De 36 winkels kreeg hij stuk voor stuk niet verhuurd. Veel winkeliers zagen het niet zitten om een winkel te openen op de Lijnbaan van Breda. Wij maakte de keuze om de eerste supermarkt in Breda toch op het Brabantplein te openen en huurde drie winkels naast elkaar en maakte er een groot pand van. Concurrent De Gruyter kon natuurlijk niet achterbleven en huurde ook meerder panden. Wanneer de eerste supermarkt van Breda op 15 maart 1961 haar deuren opende, werd de winkel bestormd door Bredase dames. Er moest zelf politie aan te pas komen om de chaos voor de winkel te beperken. Het winkelend publiek kwam massaal af op de gratis koektrommels met inhoud. Ook toen al hielden de Nederlanders al van gratis producten. In 1965 opende we een tweede supermarkt op het Valkeniersplein.  

 

Een nieuwe winkelopening opening in Heusdenhout 

Vanaf 1970 werd er hard gewerkt aan een nieuwe winkel in Heusdenhout. In het nieuwe winkelcentrum kregen we steeds meer mogelijkheden. De winkel in het winkelcentrum zou ten eerste veel groter en efficiënter worden. Bisschopshoeve (nu winkelcentrum Heusdenhout) werd bij de bouw om een aantal redenen als een vernieuwend concept gezien. De winkeliers woonde namelijk niet meer boven de zaak zoals bij Brabantplein, Hooghout en Epelenberg nog wel gebruikelijk was. Ze kochten de winkel niet, maar huurde die van de Limburgse belegger OGON. Daardoor kon het winkelcentrum in Heusdenhout zich makkelijker aanpassen, want ze hadden geen last van de boven de winkel wonende mensen. Een nadeel hiervan was wel dat het in de avonduren het er soms wat verlaten en saai bij lag.  

Een ander verschil was dat het winkelcentrum Heusdenhout speciaal ontwikkeld was voor de supermarkt. Er was plaats gereserveerd voor een Albert Heijn met een oppervlakte van maar liefst 1000 m2. Hierdoor was er ruimte om meer dan 5000 artikelen te gaan verkopen.  Een andere voorname verbetering was de ruime parkeermogelijkheid voor auto’s. Zowel voor als achter de winkels van de Bisschopshoeve kwamen ruime parkeerplaatsen 

Vanaf de jaren 60 zijn we sterk vertegenwoordigd in Breda en hebben al jaren een trouwe klantengroep. Het is fijn dat Albert Heijn is omarmd in Breda en dat we terug kunnen kijken op een rijke historie van meer dan 116 jaar. 

 

Albert Heijn winkel Breda