ah.nl

Jaaroverzicht 2022

 

2022 is wederom een jaar dat we niet gauw gaan vergeten. Het museumarchief in de Ahold Delhaize Coffee Company kwam in april weer op stoom na corona en ook de eerste onboardingen vonden weer plaats met rondleidingen. Ook de vrijwilligers op de dinsdag- en woensdagochtenden zijn alweer geheel in hun ritme. Ondanks een late start hebben we genoeg activiteiten kunnen organiseren vanuit Albert Heijn Erfgoed. De slag die we gemaakt hebben met de digitalisering van onze collectie en het opzetten van de website werpt nu zijn vruchten af. 

De museumwinkel op de Zaanse Schans ging in het voorjaar weer geheel open en heeft meer dan 160.000 bezoekers mogen ontvangen. Inmiddels is de winkel ook virtueel te bezichtigen. In dit jaaroverzicht delen we graag de hoogtepunten van afgelopen jaar. 

Martin Gerssen Manager Albert Heijn Erfgoed

 

135 jaar Albert Heijn!

27 mei 2022 was een bijzondere dag want Albert Heijn bestond 135 jaar! Om hierbij stil te staan hebben we een 135 seconden video gemaakt met daarin veel bijzondere hoogtepunten. Wil je meer te weten komen over de historie van onze Bonuskaart, zegels sparen of de museumwinkel op de Zaanse Schans? Neem dan een kijkje in onze webexpositie Albert Heijn 135 jaar.

 

 

Nieuwe medewerkers en trainees 

Gelukkig konden afgelopen jaar de onboardingen weer plaatsvinden in ons Museumarchief. Tijdens de rondleidingen vertellen we meer over hoe het kleine winkeltje in Oostzaan is uitgegroeid tot marktleider in Nederland en nemen we een duik in onze rijke historie. Op deze manier halen we onze nieuwe collega’s door de zogenoemde ‘blauwe wasstraat’ zodat ze meer weten over ons bedrijf. We hebben dit jaar veel nieuwe collega’s mogen ontvangen.  

 

 

 

Onbekende winkels

Afgelopen jaar zijn we op zoek gegaan naar het vinden van onbekende winkelgevels. In ons archief duiken soms foto's op die niet te herleiden zijn. Op onze Facebookpagina hebben we een winactie opgezet waarin klanten ons helpen zoeken naar de onbekende winkels. Met behulp van enthousiaste volgers hebben we veel winkels kunnen vinden (zoals op de foto de winkel in Zeist). Zoek je mee? Kijk op onze Facebook-pagina of Instagram

 

 

 

116 jaar Albert Heijn in Breda

In januari 1905 openden we onze eerste winkel in Breda aan de Lange Brugstraat. Een ervaren medewerker, Piet Mobach, kreeg de leiding toegewezen. Voor de opening was zoveel belangstelling dat wachtende mensen in de rij nog net niet de ruiten uit de voordeur duwden. Al vanaf de jaren ‘60 zijn we sterk vertegenwoordigd in Breda en hebben al jaren een trouwe klantengroep. Het is fijn dat Albert Heijn is omarmd in Breda en dat we terug kunnen kijken op een rijke historie van meer dan 116 jaar. Lees hier meer over Albert Heijn in Breda. 

 

70 jaar zelfbediening

''Dat is Albert Heijn zelfbediening. U stapt onze ruime moderne zaak binnen. Hoe druk ’t ook mag zijn, wachten is nooit nodig. Er staat een mandje of zo’n handig wagentje voor u klaar. Uw keuze gemaakt te hebben, gaat U met Uw aankopen naar de uitgang. Daar staan de caissières klaar om U accuraat en vriendelijk het bedrag van U aankopen af te rekenen en U boodschappen keurig in U eigen tas over te pakken.''  

Met deze folder werden onze klanten overtuigd van het gemak van zelfbediening. In 1952 opende Albert Heijn zijn eerste zelfbedieningswinkel in de Oranjestraat in Schiedam. Voor die tijd waren alle winkels bedieningswinkels. Dit jaar vierden we alweer het 70-jarige bestaan van de zelfbedieningswinkels. Met dit item haalden wij het NOS-journaal. Bekijk hier de video of lees onze weblog en kom meer te weten over zelfbediening. 

 

 

Tegeltableau heeft een mooie plek gekregen

Het tableau werd in 1927 aangeboden door de medewerkers aan de directie van Albert Heijn. Op de tegels zijn de fabrieken van Albert Heijn te zien die gelegen waren aan de Zaan. Boven aan het tableau is het wapen van Zaandam te zien. De Nederlandse leeuw vind je boven het wapen van Zaandam. Dit mooie tegeltableau heeft een plekje gekregen op ons hoofdkantoor in Zaandam. Voor onze collega’s op kantoor; kom het bewonderen op A3 bij de collega's van communicatie.  

 

100 jaar wijnbottelen 

100 jaar wijnbottelen Het jaar 1919 kenmerkt zich als het jaar dat Albert Heijn van start ging met het bottelen van eigen wijn. We bot telen dus al meer dan 100 jaar onze eigen wijnen. Dit gebeurde allemaal in een fabriek aan de Zaan en de laatste jaren bij een externe partij. Afgelopen jaar is de wijnbottelarij in Brussel geopend en is deze weer geheel in eigen beheer bij Ahold Delhaize. In de grootste wijnbottelarij van de Benelux worden zowel de wijnen van Albert Heijn als Delhaize gebotteld. Ontdek meer over de geschiedenis van wijn bottelen in onze webexpositie

 

Franchisemuseum 

Op 11 juni 2021 was het 40 jaar geleden dat Abel Banus de deuren van de eerste Albert Heijn-franchisewinkel opende. Na 40 jaar heeft zoon Erik Banus, de winkel van zijn vader overgenomen. In de coronaperiode was het niet mogelijk om dit hoogtepunt te vieren. In mei afgelopen jaar was het dan eindelijk zover. Het 40-jarig bestaan van franchise werd gevierd met een echt franchisemuseum. In de webexpo kijken we terug op 40 jaar franchise bij Albert Heijn.  

 

WinkelWeb vanaf nu onderdeel van ons digitale erfgoed  

''Herinnert u zich deze nog?'': WinkelWeb. WinkelWeb was het allereerste intranet van Albert Heijn. Inmiddels is WinkelWeb opgevolgd door AH Plaza en Sam. Op de achtergrond was WinkelWeb nog steeds draaiend voor een aantal functionaliteiten, maar omdat het niet meer voldoet aan alle securty-eisen verdwijnt WinkelWeb nu echt. WinkelWeb hebben we nu opgenomen in ons digitale erfgoed. Neem hier een kijkje.  

 

Beeldmateriaal aanleveren bij winkelopeningen  

Al het mooie beeldmateriaal waar wij over beschikken in onze collectie willen wij graag inzetten. Zo leveren wij historische beelden aan bij het persbericht van winkelopeningen. Wanneer er een winkel wordt geopend, voegen wij een beeld van de oude gevel toe. Zo zie je regelmatig bij een opening in de media een foto van de eerste winkel in die plaats en een foto van de net geopende winkel. Zo ook recent bij Albert Heijn Schagen. 

 

Opening Gouda 

Zoek de verschillen! Al 119 jaar zit deze Albert Heijn-winkel aan de Markt in Gouda. Daarmee is het de oudste, nog bestaande supermarkt gevestigd in het originele gebouw. Toen de winkel opende in 1903 bestond het assortiment nog uit 300 producten. In 1963 werd de winkel omgebouwd van een bedieningswinkel naar zelfbediening. En nog steeds gaat de winkel met zijn tijd mee! Na een flinke verbouwing is de winkel in oude luister heropend, mede dankzij archiefstukken. De winkel is natuurlijk van alle moderne gemakken voorzien, maar behoudt ook zijn historische karakter. Zo is de toegang in een houten schuifdeur, in de pui zitten bovenramen met glas-in-lood en is er een fraaie houten luifel en voorzien van messing logo.