ah.nl

Maria Gall

In 1884 begon Maria Gall een slijterij in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. In die tijd een bijzondere stap, omdat zij dit niet kon doen zonder toestemming van haar echtgenoot. En ze was ook nog eens hoogzwanger. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, staan we daarom extra stil bij de oprichtster van het huidige Gall & Gall. Toen al stond de klant centraal. Haar motto was: 'Geen order te groot, geen order te klein, geen order te ver'.  

 

Ze was een ondernemende en visionaire vrouw. Maria Gall is 33 jaar en hoogzwanger van haar vierde kind als ze haar man, die aannemer is, vraagt of ze een van zijn panden mag gebruiken om een slijterij te beginnen. Dan heb ik overdag wat te doen,’ zou ze gezegd hebben. Op 5 augustus 1884 opent ze haar eerste slijterij. Tien dagen later bevalt ze van haar dochter Jacqueline. De slijterij groeide uit tot een familiebedrijf. In de winkels wordt hard gewerkt. Ze was initiatiefrijk en bood de beste service door telefonische bestellingen, per bakfiets, bij klanten thuis te bezorgen. 

 

De slijterij floreert 

Waarom wilde Maria Gall drank verkopen? Misschien verwachtte ze dat er met drank veel te verdienen viel. Met haar vooruitziende blik ging Maria Gall er waarschijnlijk van uit dat haar echtgenoot, die vaak ziek is, niet lang zal leven. Ze moet iets verzinnen om straks zelfvoorzienend te zijn. En dat lukt. Haar man overlijdt in 1889, maar rond 1900 opent ze een tweede pand.  

 

Intussen moeten alle kinderen hun steentje bijdragen. Zoon Willem is pas elf jaar als de slijterij opent en stopt met school om te komen helpen in de zaak. Ook Jan gaat in het familiebedrijf werken. Hij neemt samen met zijn broer Herman in 1908 de zaak over van de dan 57-jarige Maria Gall. Als Maria Gall in 1915 overlijdt, besluiten de broers de naam Weduwe H.J.T. Gall aan te passen. Ze richten in 1921 een commanditaire vennootschap op onder de naam Gall & Gall. 

 

Op de foto Maria Gall en haar eerste winkel op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam.