ah.nl

Jaaroverzicht 2019

 

Sendinblue

 

 

Nieuwsoverzicht Albert Heijn Erfgoed

 

Eendracht, Toewijding, Overleg & Samenwerking  

 

Dat is waar Etos voor staat. Wist je dat Etos ooit is begonnen als bakkerij. In 1919 ging de eerste winkel open van Etos in Eindhoven. Al snel werden er verschillende artikelen toegevoegd aan het assortiment, waaronder in 1924 de eerste drogisterij artikelen. We vieren feest, want Etos bestaat dit jaar 100 jaar en dat wordt groots aangepakt. In 1969 opende de eerste supermarkt.

Wil je er meer over weten, bekijk de expositie op onze website!

 

Bekijk de expositie

Piet Ligtenstein 100 jaar

 

 Op 27 augustus werd Piet Ligtenstein 100 jaar. Piet Ligtenstein heeft in zijn dienstjaren bij Albert Heijn verschillende functies gehad. Hij heeft gewerkt als directeur inkoop en later als directeur communicatie. Frans Muller heeft hem op zijn verjaardag verrast met een bezoek. Als cadeau kreeg hij een levensloop en de foto hiernaast, uit ons archief. Op de foto zie je de Albert Heijn directie uit de jaren 60 op het dak van het oude hoofdkantoor met op de achtergrond, de fabrieken. De familie Ligtenstein kent ook een aantal bewogen jaren. Bekijk hieronder een video over het oorlogsverleden van de familie Ligtenstein.

 

Bekijk de video

Zelfscannen in 1987

 

Je hebt vast wel gehoord over de kassaloze winkel die op 5 september voor het hoofdkantoor in Zaandam is geopend. Weet je dat we al sinds 1987 bezig zijn met zelfscan? Toen begonnen we met het uittesten van zelfscan in een winkel in Tilburg. We hebben een leuke video waarbij we het verleden en het heden bij elkaar brengen!

 

Bekijk de video

100 jaar wijnbottelen aan de Zaan

 

Al 100 jaar bottelen we onze eigen wijnen. Vroeger gebeurde dit aan de Zaan en werden de vaten per boot aangevoerd. Vroeger verkochten we over het algemeen alleen maar Zoete Spaanse wijn. Op de foto zie je de wijnkelders van Albert Heijn. Onze wijn wordt nog steeds in Zaandam gebotteld, maar nu bij WineExcel. Zij bottelen ook voor andere merken.

 

Laat me meer over wijn zien

Spaaractie Westland & Midden-Delfland

 

Het Westland staat bekend als dé tuinbouwregio van Nederland en heeft daarin ook een rijke geschiedenis. In het Westland & Midden-Delfland zijn we bij acht Albert Heijn-winkels begonnen met een spaaractie over de geschiedenis en het heden van deze drukke regio. Wij hebben ook enkele plaatjes ingebracht met foto's van oude winkels en de omgeving. Herken jij de winkels?

 

Zie meer over de spaaractie

10 jaar Albert Heijn smartphone app!

 

 In 2009 introduceerde wij als eerste supermarkt een smartphone app. Dit is nu 10 jaar geleden. Je kon toen boodschappenlijstjes maken en meer dan 8000 recepten bekijken. Daarnaast had je ook een winkelzoeker, zodat je altijd kon zien waar de dichtstbijzijnde Albert Heijn was. Om de internetverbinding toegankelijker te maken kwam er in 2012 ook WiFi in onze winkels.

 

Bekijk de tijdlijn

Standard Supermart (SSM-winkels)

 

Ruim 50 jaar geleden werd als navolging van Amerikaans voorbeeld de eerste echte Standaard Supermart geopend, deze supermarkt lijkt het meest op de supermarkt die we nu kennen. Deze winkel kenmerkt zich doordat het een losstaande winkel van één laag die bestaat uit een betonvloer was. Daarnaast was deze winkel herkenbaar doordat het een aantal stalen spanten met grote overspanningen had. Lees er meer over in onze weblog

 

Bekijk de weblog

Blauw bloed

 

In het kader van introductie nodigen wij nieuwe directieleden uit in ons archief, om ze kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van Albert Heijn. Zo laten we blauw bloed door de aderen van nieuwe medewerkers stromen. Deze maand ontvingen wij Suzanne Jungjohan, directeur Human Resources. Wij wensen haar heel veel succes in haar nieuwe functie en met haar kennis over Albert Heijn is het helemaal goed gekomen.

 

Boodschappenlijstjes uit het verleden

 

Jill Esajas (stagiair bij Albert Heijn Communicatie) wil graag meer weten over hoe het er vroeger aan toe ging met boodschappenlijstjes. Thom de Veen, een van onze vrijwilligers, legt Jill uit hoe dit in zijn werk ging. Vroeger werden de boodschappenlijstjes door de bezorger opgehaald, om vervolgens de bestelde boodschappen op de fiets te bezorgen (horen en brengen). Wil jij weten hoe ze vroeger boodschappenlijstjes maakten? Kijk dan naar het filmpje.

 

Filmpje

Bijna 200.000 bezoekers op de Zaanse Schans

 

We hebben al bijna 200.000 bezoekers mogen verwelkomen in de museumwinkel op de Zaanse Schans. Om onze rijke historie te delen met onze bezoekers hebben wij een nieuwe folder gemaakt die de tijdlijn van Albert Heijn duidelijk weergeeft. Omdat we veel buitenlandse bezoekers hebben, is de folder ook beschikbaar in het Engels. Leuk detail is dat alle foto's zijn gemaakt door een winkelmedewerker. Ben je nieuwsgierig naar de folder? 

 

Klik hier voor de folder

25 jaar avondwinkelen

 

In 1994, nu 25 jaar geleden, werd het mogelijk om tot 11 uur in de avond én op zondag boodschappen te doen. Dit was toentertijd ondenkbaar en dit heeft ervoor gezorgd dat winkels nu langer open kunnen zijn. De winkel zat aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Deze winkel ging iedere dag open 4 uur in de middag en sloot om 11 uur in de avond. De producten in deze winkel waren wel iets duurder dan in een normale supermarkt. De winkel is gesloten in 2009.

 

© 2019 Stichting Albert Heijn Erfgoed

 

 

Stichting Albert Heijn Erfgoed
Hoofdtocht 3

1507 CJ Zaandam
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook

Instagram

 

YouTube